A Falusi Turizmus Centrum partnere ajánlja

II. évfolyam 3. szám
2010. április

Tisztelt Olvasónk!

Ön a Kecskemét Tourinform Turisztikai Hírmondóját olvassa.
Bízunk benne, hogy ezalkalommal is hasznos információkkal szolgálunk majd Önnek.
Amennyiben a Hírmondót a továbbiakban nem szeretné megkapni,
úgy az alábbi e-mail címen jelezze ezt felénk: kecskemet@tourinform.hu

Ha Hírmondónkat hasznosnak találja,
kérjük tájékoztassa ismerőseit, munkatársait
hogy az alábbi e-mailre küldött levéllel feliratkozhatnak rá: kecskemet@tourinform.hu
Köszönjük!

Tartalomjegyzék
(olvasásért kattintson a címre, vagy görgessen lentebb az oldalon):
- Használja fel Üdülési csekkjét Kecskeméten!
Szakmai hírek
- Részt vettünk a Pécsi Utazás Kiállítás és Vásáron
- Tourex Idegenforgalmi Szakkiállítás és Vásár Kecskeméten
- 3. Turisztikai Klub
Programajánló
- Design & Innováció Kiállítás-sorozat
- Föld napja programok Kecskeméten
- Emléktúra a Nyíri erdőbe

- Fesztiválok Éve 2010
- Kecskeméti Arborétum

- Irodai információk
- Hungary Card 2010
- Archívum (Az eddig megjelent számok innen letölthetők pdf formátumban)

a Tourinform Kecskemét csapata

Használja fel Üdülési csekkjét Kecskeméten!

Ha nem döntötte még el, hova menjen nyaralni és hol használja fel üdülési csekkjét - legyen akár turista, vagy helyi lakos -, szíves figyelmébe ajánljuk a kecskeméti felhasználóhelyek listáját, amely segítségével kellemes napokat tölthet el városunkban.
A listában fellelhető:
- kecskeméti és környéki szálláshelyek minden kategóriában
- éttermek
- utazási irodák
- egészség-megőrzési -
- fürdők, wellness -
- és sportolási helyszínek
A lista letölthető INNEN

Szakmai hírek
Részt vettünk a Pécsi Utazás Kiállítás és Vásáron

2010. március 12-én nyitotta meg kapuit a Pécs- Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara rendezvénye, a 15. Pécsi Utazás Kiállítás és Vásár. Kecskemét a Dél-alföldi régió standján jelent meg Szegeddel és a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséggel együtt.
Az ünnepélyes megnyitó 14:00 órakor kezdődött, melyen köszöntő beszédet mondott: Dr. Kéri István, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Ferenczy Tamás, a Fair-Expo Kft. ügyvezető igazgatója, Rosta Sándor a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke. A kiállítást Páva Zsolt, Pécs Megye Jogú Város polgármestere nyitotta meg.
A péntektől vasárnapig tartó rendezvényen összesen 70 kiállító vett részt, melyek kínálatát 6.000 látogató tekintette meg.
A Magyar Turizmus Zrt. kilenc Regionális Marketing Igazgatósága közül nyolcan jelentek meg, és fedték le turisztikai kínálatukkal az egész ország területét.
A kiállítás idei díszvendége a Balaton Régió volt, de Horvátországból, Csehországból, Romániából, Ciprusról és Olaszországból is érkeztek kiállítók a rendezvényre.
Megjelenésünk sikeresnek mondható, a kilátogatók leginkább a partnereink által összeállított csomagajánlatok, a városi rendezvények és Kecskemét és térsége szálláslehetőségeiről érdeklődtek. Népszerűségünket növelte, hogy a budapesti Utazás kiállításhoz hasonlóan Pécsett is nyereményjátékkal vártuk az érdeklődőket.

Tourex Idegenforgalmi Szakkiállítás és Vásár Kecskeméten

2010. április 9-10. között immár 17. alkalommal kerül megrendezésre Kecskeméten a Tourex Idegenforgalmi Szakkiállítás és Vásár. A rendezvényen a hagyományoknak megfelelően üdülési-, turisztikai és idegenforgalmi látnivalókkal, szolgáltatásaikkal, kedvezményekkel mutatkozhatnak be a kiállítók a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban.
A kiállítás kültéri rendezvényei:
- Baranta, magyar harcművészeti bemutató: április 9. 16.00, április 10. 16.00
- Táncjáték: Honfoglalás - április 9. 19.00 Kiskun Néptánc Csoport
- A két nap alatt reggeltől estig: jurta, népi gyógyászat, kemencés kenyérsütés, rovásírás oktatás, fafaragók, korongozók, íjászok, tarsolyosok, kézművesek bemutatója

További információ: http://www.countypress.hu/

Turisztikai Klubülést tartottunk

2010. március 30-án került megrendezésre a 3. Térségi Turisztikai Klub.
A megjelentek közt köszönthettünk térségi önkormányzati és művelődési házak-, utazási irodák-, szállodák-, lovas tanyák-, ökoturisztikai helyszínek és múzeumok képviselőit.
A találkozó többek között olyan témákkal szolgált, mint az új turisztikai honlap arculatának bemutatása.
Az eddigi tapasztalatok alapján szükséges egy új háromnyelvű turisztikai honlap létrehozása, mely tartalmazza térségünk rendezvényeit, megtalálhatóak szálláshelyek, éttermek, csomagajánlatok és minden olyan hasznos információ, amely egy turistának iránymutatást ad.
Az új napi szinten frissülő, kiadványainkhoz arculatban igazodó honlap, a www.visitkecskemet.com - amely a napokban került bejegyzésre - várhatóan nyár elejére lesz az elkészült tartalommal elérhető.
Már több partnerünkben felmerült az igény, hogy szükség lenne egy Kecskemét kártya bevezetésére. Éppezért Danyi Zoltánt, az "Év Tourinformátora" díj nyertesét, a debreceni Tourinform iroda vezetőjét köszönthettük a klubban, aki hasznos információval szolgált több témában is: debreceni turisztikai kártya, pocket guide, azaz GPS-es digitális idegenvezetés; továbbá a www.iranydebrecen.hu honlap.
A találkozón ismertettük a budapesti, pécsi és debreceni turisztikai kiállítás tapasztalatait.
A felajánlásokat ezúton is köszönjük klubtagjainknak, akik lehetővé tették, hogy értékes nyereményeket sorsoljunk ki a kiállításokon. Reméljük, hogy a szerencsés nyertesek kellemes napokat töltenek majd el városunkban.

Programajánló

Design & Innováció Kiállítás-sorozat
2010. március 26. - május 9.

Bemutatás:
A tavaszi fesztivál keretén belül négy új kiállítás nyílik Kecskeméten a Kecskemét és Térsége Többcélú Társulás Gazdaságfejlesztési Csoportjának szervezésében, amelyek a Cifrapalotában, a Népi Iparművészeti Múzeumban és a Tudomány és Technika Házában lesznek megtekinthetők 2010. május 9-ig.
A kiállítás-sorozat széles körű áttekintést nyújt a design XX. századi történetéből, olyan stílusirányzatokat mutatva be, mint a Kecskeméten különös jelentőséggel bíró szecesszió, a bauhaus vagy a modernizmus.
A látogatók elé tárt műtárgyak a nemzetközi hírű kiállításokat szervező VAM Design (Bodies, Tutanhamon) kiemelkedően értékes törzsanyagából származnak.

Programok:
Modern Klasszikus Álmok
A kiállítás látogatói részt vehetnek egy iparművészet-történeti időutazáson, amelyen olyan, mára már klasszikussá váló művészek alkotásai kalauzolják őket, mint Breuer Marcel, Le Courbusier vagy Frank Lloyd Wright.
A világhírű művészek alkotásain keresztül ízelítőt kaphatunk a szecesszió, az art nouveau, a bauhaus, a modernizmus és a de stilj formavilágából és művészeti törekvéseiből.

Helyszín: Cifrapalota
Nyitva: keddtől vasárnapig 10-17 óra között.

 

Organikus formavilág
A design organikus irányzatának fő célja, hogy választ adjon a technikai fejlődés felgyorsulása általi új kihívásokra. Az irányzat követői vissza próbálják helyezni az embert eredeti természetes környezetébe, amelyből a modern ipari-technikai fejlődés kiszakította.
A kiállítást az irányzat neves képviselőinek művein kívül különösen érdekessé teszi helyszíne is. A modern művészi törekvésekkel párhuzamosan a látogatók betekintést nyerhetnek abba a népi kultúrába is, amely autentikus forrása lehet az organikus design törekvéseinek.

Helyszín: Népi Iparművészeti Múzeum
Nyitva: keddtől szombatig 10-17 óra között.Design lámpacsodák Itáliából
Ezt a kiállítást a klasszikus épített környezet és a modern high-tech design találkozása teszi különlegessé. A high-tech irányzat legfőbb jellemzője a magasan fejlett technológia és a művészi színvonalú design ötvözése. Az ebben az irányzatban alkotó művészek szívesen használnak mesterséges anyagokat, törekszenek a struktúra láthatóvá tételére és az átható technikai megjelenésre.Helyszín: Tudomány és Technika Háza

Posztmodern életérzés
A posztmodern a designban is a klasszikus modernség elleni reakcióként értelmezhető. A 60-as évek popkultúrája fellazította a klasszikus modernség puritanizmusát, előkészítve ezzel a posztmodernt. Ez az irányzat egyaránt merített a magas- és tömegkultúrából, ugyanakkor felhasználta a hétköznapi banalitások világát is ironikus alkotásaihoz.

Helyszín: Tudomány és Technika Háza

Nyitva: hétfőtől péntekig 8-17 óra között.

Föld napja programok Kecskeméten

"Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?"

A Föld napja célja, hogy különféle akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Magyarországon 1990 óta rendezik meg. Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én mozgalmat indított el a Föld védelmében. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, mára pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne. Több mint 125 ország polgárai, civil szervezetei kapcsolódtak be a programba.
1990 óta minden évben erre a napra adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról "A világ helyzete" címmel.

A Föld napja alkalmából Kecskeméten is számos Föld napja program kerül megrendezésre:

Zöld út
április 22.

Akadályverseny és családi program a Zöld Ernyő projekt és a Kecskeméti Ifjúsági Otthon szervezésében
Helyszín: Vízmű Domb

 • 9-15 h Akadályverseny 7-17 éves korosztály számára
  Mert kalandok és kikapcsolódás, keresgélés, kézművesség, kert és komposzt, komoly és komolytalan - minden, ami nem unalmas és a természettel összefügg. Ráadásnak még játékos feladatok a környezeti bűncselekmények megelőzése érdekében a felső tagozatos diákoknak: KRESZ Totó és kerékpáros ügyességi pálya.
  Előzetes jelentkezés és információ: info@zoldernyo.hu, Oláh Edit, Bérces Dóra: 76/481-523
 • 16-19 h családi programok: anti-reklámok vetítése és megbeszélése, bio-vega ételkóstoló, a Himalája szemete: hegymászó élménybeszámoló a magashegyek szépségeiről és csúnyaságairól a Vízmű Domb alaptáborából
 • 17 h A Flótás együttes élő koncertje

Földünk rejtelmei
április 22.

Helyszín: Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Kar
A természettudományos ismeretek népszerűsítése óvodás kortól a felsőoktatásig. Interaktív kísérletek, bemutatók, természettudományos játszóház
Információ: Dr. Hoyk Edit (hoyk.edit@kfk.kefo.hu)

A Föld Világnapja - Kecskeméti Parkmentő Party
április 22.

Programfelelős: Molnár Zoltán, telefonszám: 06-20-540-0909
Vendégek: a körzetek önkormányzati képviselői és vízügyi szakemberek

Kerékpáros felvonulás
Április 22. 17:30

A Föld napján Critical Mass (kerékpáros felvonulás) lesz Kecskeméten, várják az érdeklődőket a Pólus Róna parkolójában, ahonnan együtt teker be a városba a várhatóan több száz fős biciklis tömeg

Csoportos kerékpártúra Ágasegyházán
Április 22. 9h

Helyszín: Ágasegyháza Község közigazgatási területe
Információ: 76/388-454

Tanösvény építés
Április 24. 10h

Tanösvény építés a Fülöpházi homokbuckáknál a Föld napja alkalmából
Helyszín: Somodi tanya
Információ: 76/501-594

Emléktúra a Nyíri erdőbe

Az Édosz Kinizsi Természetbarát Sportegyesület fennállásának 35. évfordulója alkalmából emléktúrát szervez a Nyíri erdőben található Szent Hubertus kápolnához.
A program 2010. április 10-én (szombaton) 9 órától indul. A túrára 8.30-tól lehet jelentkezni a Mária kápolnánál. Minden résztvevő emlékbélyegzővel ellátott emléklapot kap.
A túraút érdekessége, hogy ez Kecskemét első kijelölt turistaútja. Az út hossza 10 km és többségében Belső- és Külsőnyír lankáshátú, tanyás vidékének dűlőútjain halad, érintve több helyi védett értéket (Kápolna rét, Móricz-fa emlékhely). Kecskemétnek ezt a részét északkelet felől löszös maradékgerincek, míg északnyugatról lankás lepelhomok hátak uralják.
Az ellaposodó hátak közötti mélyületekben néhány helyen még részben nedves rétek foltjait és kisebb zsombékos tavat is felfedezhetünk. A táj egykori arculata teljesen átformálódott, az összefüggő szántóföldi táblák egyhangúságát tanyák és modern lakótelkek szakítják meg kisebb telepített erdőfoltokkal. Színező elemként a civilizáció zsákba gyömöszölt és szétdobált hulladékával is találkozhatunk.
A zöld sávval jelölt turistaút a "Kápolnák útja" nevet kapta utalva a kezdő és végpontja közti emlékhelyekre.
A túraút a természetbarátok és természetvédők közös munkájának az eredményeként valósult meg. A túra emlékoszlop-avatással fejeződik be. Mindet érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

További információ (Kiskunsági Nemzeti Park): 76/482-611

Kecskeméti Arborétum
6000 Kecskemét, Nyíri út 48.
Nyitva tartás: minden nap 8 órától 19 óráig

A hosszú tél után megérkezett a virágaival elkápráztató tavasz!

Japán liliomfa
Japán díszcseresznye a Virágos körúton
Kerti mahónia

A magnólia-fák is virágba borultak, melyekből a székelykapus főbejárat közelében, valamint az Örökzöldek ösvényén látunk szép példányokat. A barkafüzek, vérszilvák, húsos somok mellett hamarosan a japán díszcseresznyék fái nyújtanak festői látványt.
Sok virágzó növénynek már messziről érezni lehet kellemes illatát, ilyen a korai lonc (Kelet-ázsiai ösvény), mahóniák (Örökzöldek ösvénye), magnóliák (Örökzöldek ösvénye).
Az arborétum otthont ad sok erdőlakó madárnak is. Ilyenkor tavasszal madárdaltól hangos az erdő!

Szeretettel várunk minden kedves látogatót!

A MADARAK ÉS FÁK NAPJA alkalmából május 10-én (hétfőn) INGYENES természetismereti játszóházon vehetnek részt iskolás és óvodás csoportok. A program szervezői a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. (KEFAG) és a Kiskunsági Nemzeti Park. Jelentkezni a következő telefonszámon lehet 06-30/689-7347.
Megjegyzés : A csoportbeosztásra vonatkozó kéréseket a jelentkezés sorrendjében tudjuk figyelembe venni.

Ugyanezen a napon az arborétum este 10 óráig lesz nyitva, mert sötétedés után CSILLAGÁSZATI BEMUTATÓRA várjuk az érdeklődő vendégeket. Lesz távcsöves bemutató és vetített képes előadás, melyet Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium szakelőadója tart. A programon való részvétel INGYENES.
Érd. Sipos Istvánnénál a 30/6268966-as telefonszámon.

A megtakarítás élménye egy éven át:
HUNGARY CARD 2010!

Hungary Card 2010 4.200,-Ft

 • olcsóbb tankolás
 • ingyenes 4 napos autópálya-matrica
 • -20% a balatoni hajózásnál
 • 10-30% kedvezmény strandokon és termálfürdőkben
 • 10-20% kedvezmény szállás- és vendéglátóhelyeken

Hungary Card Plusz 7.900,-Ft

 • félárú vonat- és távolsági buszjegy
 • ingyenes múzeumi belépők
 • félárú színházjegyek
 • félárú gyógy- és termálfürdő belépők

  ...és további kedvezmények a http://www.hungarycard.huoldalon!

A kecskeméti Tourinform irodában elérhető a Magyar Turizmus Kártya.
Információ: Tourinform Kecskemét, 6000 Kecskemét, Kossuth tér 1. E-mail: kecskemet@tourinform.hu

K e c s k e m é t

XXV. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál
2010. március 16-31.

Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál
2010. március 26-28.

III. Kecskeméti Bor és Pálinkaünnep
2010. június 14-20.

Kodály Művészeti Fesztivál
2010. június 21-július 4.

Sörfesztivál
2010. június 22-27.

XI. Európa Jövője Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozó
2010. július 4-11.

Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató
2010. augusztus 7-8.

Hírös Hét Fesztivál
2010. augusztus 16-22.

Sörfesztivál
2010. augusztus 24-29.

Téli Fesztivál
2010. november 26- december 31.

Irodai információk

A Tourinform Kecskemét iroda 2010. április 30-ig rövidített nyitva tartással üzemel. Hétfőtől péntekig 8-tól 16 óráig várjuk az érdeklődőket. Szombaton és vasárnap zárva tartunk.
Az iroda szolgáltatásai: kulturális programajánlatok, turisztikai információk Kecskemét és térségéről és az ország egész területéről. Továbbá Magyar Turizmus Kártya árusítás, kerékpárkölcsönzés, Kecskeméttel kapcsolatos képeslapok, ajándéktárgyak, könyvek, CD-k, DVD-k árusítása.

Ha Hírmondónkat hasznosnak találta, kérjük tájékoztassa ismerőseit, munkatársait hogy az alábbi e-mailre küldött levéllel feliratkozhatnak rá: kecskemet@tourinform.hu

A továbbiakban is várjuk észrevételeiket, javaslataikat!

Archívum:
Kecskeméti Turisztikai Hírmondó - 2009. október 01. (pdf)
Kecskeméti Turisztikai Hírmondó - 2009. november 02. (pdf)
Kecskeméti Turisztikai Hírmondó - 2009. december 01. (pdf)
Kecskeméti Turisztikai Hírmondó - 2010. februar (pdf)
Kecskeméti Turisztikai Hírmondó - 2010. március (pdf)

Szerkesztőség:
Cikkek:
Tourinform Kecskemét:
Halasi Enikő, Kállai Éva, Polyák Kitti
és a Tourinform Iroda partnerszervezetei
Szerkesztés:
Kecskemét és Térsége Információs és Szolgáltató Központ
Budai Eszter6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.
Tel/fax.: 76/481-065
E-mail: kecskemet@tourinform.hu
www.kecskemet.hu
www.aranyhomok.hu___________________________________________________________
A Hírmondó lemondásához kattintson ide: http://www.aranyhomok.hu/index.php?option=com_letterman&task=unsubscribe&Itemid=1

E-mail: ftur@ftur.huSzállások országszerte:

www.falutur.huProgram naptár

Vissza a program főoldalra


    eXTReMe Tracker        falutur.hu statisztika