Köretek - gyűjtemény
Tejszínes burgonya
1 kg burgonya
0,5 dl tejszín +
2 dl tej
2-3 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só, bors
10 dkg reszelt parmezán, vagy 15 dkg reszelt trappista
A burgonyát megpucoljuk, és 1-2 mm vékony karikára vágjuk.
Egy teflon wokban 1 evőkanál vajon megpirítjuk a zúzott fokhagymát.
Rárakjuk a burgonyát és felöntjük a tejszínnel és tejjel, sózzuk, borsozzuk, és 20 perc alatt megfőzzük. Zsírpapírral bélelt tepsibe, vagy ha van tapadásmentes tepsink, sütőpapír nélküli tepsibe öntjük, vékonyan elterítjük, megszórjuk sajttal. Én készítettem mindegyik fajta sajttal, mindegyikkel nagyon finom volt, sőt valószínű bármilyen sajttal elkészítve finom. :)
20 perc alatt szép pirosra megsül. A recept ajánlja, hogy pogácsa szaggatóval szaggatva tálaljuk, vagy pizzavágóval szeleteljük háromszögekre, de én csak lapáttal kockára szoktam vágni, és úgy tálalom. Ha trappistával készül, jobban egyben marad, most parmezánnal készítettem, így tálaláskor nem maradt egyben.
------------------------------------------
Sült padlizsán olaszul - Melanzane Al Forno - tökéletesített változat
3 db közepes padlizsán (kb. 85 dkg)
10 dkg liszt
3 db tojás
1 db konzerv darabolt paradicsom (450 g)
1 ek sűrített paradicsom
6 gerezd fokhagyma
1 tk morzsolt bazsalikom
2 marék friss bazsalikom
4 db mozzarella golyó (180 g)
180 g Gorgonzola sajt
5 dkg reszelt parmezán vagy Grana Padana sajt
ízlés szerint só, bors
szükség szerint étolaj a sütéshez
A padlizsánokat megmosom, és kb. 7-8 mm-es karikákra vágom, a szeleteket egy deszkára terítem, és megsózom.
Egyenként lisztbe, majd tojásba mártom, és forró olajban mindkét oldalán néhány percig sütöm.
Amikor megsültek, egy tálba félreteszem a sült padlizsánkarikákat.
Közben a paradicsomkonzervet egy lábasban felteszem melegedni. Megsózom, megborsozom, belereszelem a fokhagymát és megszórom morzsolt bazsalikommal. Belekeverem a sűrített paradicsomot is, és 2-3 percig összeforralom.
A mozzarellát felkarikázom.
A sült padlizsánkarikákat elrendezem egy tepsi alján úgy, hogy fedjék egymást. Megkenem a paradicsom felével. Nem szabad agyonparadicsomozni, fontos, hogy ne tocsogjon a paradicsomban!
Megszórom a friss bazsalikommal, és elrendezem rajta a mozzarella felét. A mozzarellák között szabadon maradt helyekre gorgonzola sajtot teszek, de bármilyen erősebb ízű, puha, olasz sajt is megfelel. Végül megszórom reszelt parmezánnal vagy Grana Padana-val (vigyázat, szigorú vegetáriánusok ne használjanak parmezánt!) Mindezt megismétlem egy következő réteggel. Amikor kész, 200 C fokon 20 percig sütöm. Nekem majdnem mindig megég egy picit, mert elfelejtem. (Az égett rész a legjobb)
Nagyon fontos, hogy nem szabad azonnal tálalni! Muszáj pihentetni egy kicsit, kb. 10-15 percet. Nem forrón, csak melegen kell enni!
------------------------------------------
Kakukkfüves krumpli
A burgonyát megtisztítom, csónak alakúra vágom. Félpuhára főzöm, majd kiolajozott tepsibe terítem, megszórom kakukkfűvel, halvány barnára sütöm.
------------------------------------------
CÉKLA
A céklát legtöbben csak savanyúság formájában ismerik, pedig a püré vagy sütőben sült változata isteni. Remek táplálék vashiány ellen, de folsavtartalmából adódóan segíti a sebgyógyulást és az izmok épülését is.
------------------------------------------
ZÖLDSÉGES BULGUR
A bulgur, vagyis tört búza zöldségekkel - különösen, ha paradicsom is van benne - tuti befutó a kicsiknél. Lehet, hogy ezt-azt kimazsoláznak belőle, de még akkor is sok minden marad. A benne lévő magnéziumnak köszönhetően jó hatással van az idegrendszerre.
------------------------------------------
SÜTŐTÖK
A sütőtök magas rosttartalmából adódóan segíti az emésztést, a benne lévő karotin pedig jót tesz a látásnak. Mivel édes, szívesen fogyasztják a gyerekek, de hogy ne legyen unalmas, érdemes kicsit megbolondítani egy kis kakukkfűvel és fetasajttal.
------------------------------------------
CUKKINI
A cukkini segíti a vércukorszint kordában tartását, így a hisztik elkerülését. Talán önmagában nem lelkesednek érte a gyerekek, de ha tócsni formájában tálalod, örömmel fogyasztják majd - akár köretnek, akár magában.
------------------------------------------
ZELLER
A zellert krémleves formájában is szeretik a gyerekek, de egy kis almával megbolondítva könnyedén lehet rostban és vitaminban gazdag köretet varázsolni belőle. Adhatod húsok mellé - lassú emésztésű gyerekeknek kifejezetten ajánlott!
------------------------------------------
ÉDESBURGONYA
Az édesburgonya béta-karotin-tartalmából adódóan segíti a látást, a benne lévő szénhidrát pedig másként szívódik fel, mint a hagyományos burgonyából, így kordában tartja a vércukorszintet is. A tepsiben sült verzió a gyerekek kedvence lesz. BARNA RIZS
A barna rizs gyors és rostban gazdag köret, mely segíti a kicsik emésztését - de nem szabad megfeledkezni a megfelelő folyadékbevitelről. Érdemes kicsit megbolondítani kukoricával, zöldborsóval, esetleg répával - így nagyobb kedvvel fogyasztják a gyerekek.
------------------------------------------
SÁRGARÉPAPÜRÉ
Bár a sárgarépapüréről az egyéves kor feletti gyerekek anyukái hajlamosak megfeledkezni, édes íze miatt érdemes továbbra is az étlapon tartani - esetleg citromlével és vajjal megbolondítva. Magas karotintartalma miatt jót tesz a látásnak és a bőrnek.
------------------------------------------
Hasselback krumpli
A svédek sűrűn bevagdosott burgonyája, a hasselback, nagyon látványos, sokféleképpen izgalmassá tehető. Az így készült krumplit a leggyakrabban fűszeres vajjal öntözik meg. Sütés közben harmonikaszerűen szétnyílik, az így készített burgonya kívül ropogós, belül szaftos. A burgonyába vágott zsebekbe bátran tölthetünk mindenféle finomságot, vagy a tetejüket cicomázhatjuk, mondjuk ropogós baconnel.
------------------------------------------
Hasselback sütőtök
Az irdalásos módszer más zöldségen is alkalmazható, például sütőtökön. Az édeskés húsú zöldség így készítve belül szaftos, kívül kellemesen ropogós, egyszerű fűszerezése ellenére tökéletes és gyönyörű. Ha kedveljük a pikánsabb aromákat, chilit is szórhatunk rá, vagy ha a húst hiányoljuk, sonka és sajt is kerülhet a zsebekbe.
------------------------------------------
Burgonyagratin
Az egyik legnagyobb kedvenceim a francia konyha gratin receptjei, melyeket nagyon változatosan lehet elkészíteni. Némileg hasonlít a magyar konyha rakott burgonyájára, abban biztosan, hogy mindkét ételt a legnagyobb örömmel tüntetjük el a tányérról, összetevőiben és elkészítésében azonban nagy a különbség. A legegyszerűbb burgonyagratin receptjében a vékonyra szelt burgonyakarikákat zsírosabb tejszínnel vagy besamellel önthetjük nyakon, a krumplit bacon vagy sonka gazdagíthatja.
------------------------------------------
Karfiolgratin
A csőben sütést érdemes más zöldségekkel is kipróbálni, például karfiollal. Az így készült karfiolt magas zsírtartalmú tejszínnel, háromféle sajttal megbolondítva sütjük, magában is tökéletes, de ünnepi asztalon köretként is megállja a helyét.
------------------------------------------
Sajtos brokkoli
A karfiol rokonából, a zöld rózsáiról híres brokkoliból is ízes ételeket tudunk készíteni, melyet a vegetáriánusok főfogásként, a húsevők köretként fogyaszthatnak. Az izgalmas és egészséges brokkoli krémsajtos, tejfölös szószban sül, de nem sajnáljuk a sajtot és a fokhagymát sem az összetevőkből.
------------------------------------------
Csülök pékné módra
A csülök pékné módra készítve régi recept, a csontos húst bevagdosva, jó sok fűszerrel 2-3 óráig főzzük, utána krumplival és hagymával sütjük össze pirosra. A laktató, ízletes tepsis fogást mindenki készítse el a neki tetsző adagban, a végeredmény ugyanolyan finom lesz.
------------------------------------------
Sóágyon sült csirke
Ha nagy lakomára vágyunk és szeretjük a csirkét, különösen a hentesüzletekben kapható grillcsirkét, akkor szavazzunk bizalmat a nagyra becsült, ügyes kezű nagymamák rég elfeledett módszerének, a sóágyas sütésnek. Nem kell megijedni, a hús nem lesz ehetetlenül sós, az a fűszer szerepe, hogy a sütés közben a csirkéből kisült nedvességet felszívja, ettől pedig száraz sülés jöjjön létre, így olyan lesz, mintha kemencében készült volna.
------------------------------------------
Sajtos krumplicsónak
A krumpli sokunk kedvence, hiszen változatosan tudjuk felhasználni és nagyon finom. Most még különösen aktuális a krumplicsónak, hiszen a tartalmas tepsis ételt öreg burgonyából érdemes összeállítani, az új szezonja előtt bőven találunk erre alkalmas krumplikat, amiket megtölthetünk mindenféle finomsággal. A recept bátran kipróbálható édesburgonyával, cukkinivel vagy gombával is.
------------------------------------------
Olasz rántott hús
A frissensülteket mindenki szereti, a rántott hús örök klasszikus, ami a legtöbb család hétvégi menüjében előkelő helyet kap. A rántott hús imádóinak ajánlom a következő receptet, melyben olaszosan készül a nagy kedvenc. Az olasz verzió panírját gazdagabban készítjük, majd előkapunk egy jénait, és paradicsom passata, illetve kétfajta sajt társaságában a sütőbe toljuk.
------------------------------------------
Jalapeno baconbe tekerve Ha vagány előétellel szeretnénk előrukkolni, akkor érdemes kipróbálni ezt a receptet, melyben a kissé tüzes jalapeno paprika kapja a főszerepet. A paprikát lágy krémsajttal töltjük meg, majd baconbe csomagoljuk, sütőbe toljuk, megsütjük. Ennyi az egész, gyorsan kész van a csípős előétel.
------------------------------------------
Honlapunkat folyamatosan frissítjük.
A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.
Facebookon is minden a falusi turizmusról
www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek
https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala
Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)
keresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain