Krumpli köretek
Krumlipüré - falutur.hu
-------------------------
Hagymás krumpli serpenyőben (2 adag)
600 g burgonya
1 nagy fej vöröshagyma
só, bors ízlés szerint
2 ek napraforgóolaj
-
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, karikára, félkarikára vagy apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk.
Egy fedővel is rendelkező öntöttvas vagy teflon serpenyőt felteszünk tűzre, krumplit beleöntjük, sózzuk és borsozzuk, majd kevés olajat locsolunk rá (1-2 evőkanálnyit). Nagy lángon/magas hőfokon fedő alatt kezdjük el sütni, majd később lejjebb vesszük a hőmérsékletet. Időnként (kb. 3 percenként) megrázogatjuk a serpenyőt, vagy egy falapát segítségével óvatosan megfordítjuk a krumplikat. Összesen kb. 20-30 percig sütjük a krumplikat - az idő függ attól, milyen vastagra vágtuk a krumplit. Fontos, hogy a fedőt mindig tegyük vissza a krumplira, hiszen a gőzben fog megpárolódni.
Kb. félidőnél hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és azzal együtt sütjük készre. Akkor jó, ha a krumpli aranybarna színű, és a hagyma sem égett meg.
Hagymás krumpli tepsiben (3-4 adag)
3 db közepes vöröshagyma
1000 g (1 kg) burgonyam
5 ek (evőkanál) olíva olaj
1 tk (teáskanál) pirospaprika
-
A burgonyát meghámozzuk és 6 részre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és felszeleteljük. Egy tepsiben összekeverjük őket olíva olajjal, megszórjuk pirospaprikával, őrölt borssal, őrölt köménnyel és alaposan megsózzuk.
200 fokon kb. 45 perc alatt ropogósra sütjük. 10-15 percenként kivesszük a sütőből és átforgatjuk.
Fokhagymás sült krumpli bő olajban (4 adag)
1000 g (3-4 db) burgonya
2 gerezd fokhagyma (vagy 1 vöröhagyma)
0.5 ek (evőkanál) vaj (vagy margarin)
só ízlés szerint (vagy fűszersó)
3 dl napraforgó olaj (a sütéshez)
100 g sajt (vagy tejföl, elhagyható)
-
A burgonyát meghámozzuk, és szeletekre vagy kockákra vágjuk (ki ahogy szereti).
Forró olajba megsütjük.
Mialatt sül a krumplink, egy másik edénybe pici vajon megdinszteljük a fokhagymát. Ez 1-2 perc, tovább nem szabad sütni, mert keserű lesz! Vöröshagymát egy picit tovább süssük, annyira, hogy szép aranybarna legyen. Ha megsült a krumplink, egyből mehet a hagymás edénybe, és az egészet összekeverjük.
Ízlés szerint sózzuk, vagy fűszersózzuk.
Tálaláskor lehet rá sajtot reszelni vagy tejfölt rakni, vagy akár mindkettőt.
Fűszeres, lila, és fokhagymás pirított burgonya
1000 g burgonya
1 nagyobb fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
120 g vaj
1 teáskanál citromlé
ízlés szerint só, bors, friss kakukkfű
-
A meghámozott, kockára vágott burgonyát sós vízben 10 percig előfőzzük. Leszűrjük.
A vajat nagy serpenyőben megolvasztjuk. Beletesszük a cikkekre vágott lila hagymát, a zúzott fokhagymát és a citromlevet. Állandó keverés mellett 2-3 percig pároljuk.
Hozzáadjuk a lecsöpögtetett burgonyát és jól beleforgatjuk a vajba.
A tüzet mérsékeljük és lefedve, 25-30 percig pirítjuk, időnként óvatosan megkeverjük.
Friss kakukkfű levelekkel, sóval, borssal ízesítjük
Három hagymás tepsis burgonya
1,5 kg sárga húsú hosszúkás burgonya
1 szál póréhagyma
3-4 szál újhagyma
5 gerezd fokhagyma
só
olívaolaj
1-2 kk (kiskanál, mokkáskanál) őrölt kömény
2 dl száraz fehérbor
-
A burgonyát meghámozzuk és karikákra vágjuk. Vegyünk egy teflonbevonatú tepsit, olívaolajjal locsoljuk be, majd rétegezzük bele a burgonyakarikákat.
A hagymákat megtisztítjuk, majd felszeleteljük, a fokhagymát is karikázzuk fel, és sorba szórjuk a burgonya közé. Lényeg, hogy összekeveredjen a hagyma és a burgonya. Sózzuk, és az őrölt köménnyel egyenletesen megfűszerezzük.
Előmelegített sütőben 160 fokon 40 percig süssük, közben a 2 dl száraz fehérborral locsolgassuk. Addig süssük, amíg meg nem puhul a burgonyánk.
Honlapunkat folyamatosan frissítjük.
A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.
Facebookon is minden a falusi turizmusról
www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek
https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala
Magyarországi szállások gyüjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)
keresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain