Túrós étel receptek

Túrógombóc


Ha desszertnek készíted, akkor 6 adag...
Csikos Sándor, Magyarország Érdemes Művésze által leírt, kemenytojas.com recept alapján


A túrógombóc elkészítéséhez

    500 g túró
    2 tojás
    ~80 g (6 közepesen púpozott ek.) gríz
    1 csipet só
    4 cs. vaníliás cukor

A vajas morzsához
    300 g zsemlemorzsa
    125 g vaj vagy olaj

A cukros tejfölhöz
    300 g tejföl
    75 g porcukor

Készítsd elő az összetevőket és első lépésben spatula segítségével törd át a túrót egy nagyobb lyukú szűrőn.

Egy tálban keverd össze a túrót, a tojást, a grízt, sót, vaníliás cukrot. Csak annyira, hogy összekeveredjenek a hozzávalók.

Hagyd pihenni a túrógombóc „tésztáját” legalább 1-2 órán át a hűtőben.

A túrógombóc kifőzéséhez egy nagyobb lábasban forralj fel vizet, enyhén sózd.

Egy forró vízbe mártott evőkanál segítségével vegyél fél-1 evőkanálnyi adagokat a masszából, és nedves kézzel formázz golyókat. Tedd a vízbe főni a gombócot, és egyszer keverd meg.

Viszonylag sokáig kell főzni! Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére, még 4-5 percig!

Egy lábasban forrósítsd föl a tejfölt, és add hozzá a porcukrot. Keverd jól el, főzd 1-2 percig, és vedd le a tűzről.

A morzsához egy lábasba tedd bele a vajat (vagy olajat). Add hozzá a zsemlemorzsát, és nagy lángon, folyamatosan kevergesd amíg el nem kezd egy pici színt kapni. Ekkor vedd le a lángot, és szintén folyamatosan kevergetve pirítsd addig, amíg a kívánt színt nem kapod. Ez tűzhelytől függően 3-10 perc lehet. A tűzről levéve néhányszor még keverd meg, mert maga a lábas is nagyon forró, és még tovább pirul a morzsa.

Amikor a gombócok megfőttek, egy szűrőkanállal szedd ki őket a morzsába. Forgasd át, a lábast körbe-körbe mozgatva, hogy mindenhol befedje.

A túrógombócot a cukros tejföllel meglocsolva, egy kis extra pirított morzsával, porcukorral megszórva tálald!

Az elkészítés részletes menete további magyarázatokkal és képekkel



Tökéletes túrógombóc titka, variációk, tippek

– Alapanyagok
Rossz alapanyagokból nem lehet finom ételt készíteni, nincs ez másképp a túrógombóc esetében sem. Félzsíros túrót használj, a legjobb a házi túró. Bolti túró is megteszi, de ne csak a feliratot nézd, hanem ha a csomagolás engedi azt is, hogy milyen a túró állaga. Meg fogsz lepődni, hogy mennyire másképp néznek ki a félzsírós túrók! A lényeg, hogy krémes állagú túrót vegyél, ne olyat, ami száraz és morzsálódik.

A túrógombócra a koronát a ropogós morzsa teszi fel! Ha igazán különleges morzsát akarsz, akkor kalácsból készítsd el házilag. A hagyományos morzsa is megteszi, már az üzletekben is lehet jó minőségű morzsát kapni (ne a fűrészpor állagút vegyed), és ha igazán ropogós morzsát szeretnél, próbáld ki a panko morzsát!
A zsemlemorzsát helyettesítheted például darált dióval, mákkal és sok minden mással is

– Pihentetés
A búzadarának időre van szüksége, hogy magába szívja a nedvességet, ha ezt nem várod ki, akkor könnyen szét fog esni.

– A méret a lényeg A méret is sokat számít! A 3-4 cm átmérőjű túrógombóc a legideálisabb. Ekkora méretnél lesz tökéletes a gombóc/morzsa arány, és sokkal könnyebb kezelni őket, mint a teniszlabda nagyságúakat. Tökéletes túrógombóc titka

– Főzés
A túrógombócot csak épphogy gyöngyöző vízben szabad főzni. Ha erősen lobogó vízbe rakod, akkor attól eshet könnyen szét, ahogy a víz dobálja.

– Frissen fogyaszd!
A túrógombóc frissen az igazi, nem tesz neki jót, ha áll. Lehet, hogy a menzákon állott túrógombócot adnak, de minden magára is valamit adó étteremben frissen készítik, nem véletlenül, mert úgy a legfinomabb!

A túrógombóc igazából frissen finom. Mindenképpen úgy időzítsd az elkészítését, hogy frissen, még melegen tudd tálalni. Ha marad, akkor természetesen hűtőben 1-2 napig eltartható, és akár mikróban melegíthető, csak nem lesz olyan finom, olyan könnyed, mint frissen.

Ha tudod, hogy nem fog elfogyni az összes túrógombóc, amit készítesz, akkor ne főzd ki mindet. A massza hűtőben szintén 1-2 napig eláll (nem sokkal tovább, mert a túró és a tojás is kényes). Ebben a formában viszont később is frissen főzheted ki a gombócokat, és ugyanolyan finom lesz, mint elsőre!

Túrógombóchoz 1/2 citrom héja is mehet

Pirított morzsához kalácsmorzsa / zsemlemorzsa
Zsemlemorzsa helyett: Pirított dió, mogyoró, mandula - zabpelyhes túrógombóc A pirított magvaktól még finomabb is lesz a túrógombóc, és kevesebb szénhidrátot fog tartalmazni. A pirított dió még látványra is szinte ugyanolyan, mintha zsemlemorzsát használtál volna.

------------------------------

Mákos (darált!) A megfőtt túrógombócokat csepegtesd le, és forgasd meg őket darált mákban.
A mákos túrógombócot frissen tálald, édes tejföl és meggyöntet nagyon jól passzol hozzá.

------------------------------
Keksz
Ha van otthon bármilyen keksz, dobd be az aprítógépbe, és a keksz morzsát máris használhatod a prézli kiváltására. Ettől még különlegesebb lesz a gombóc!

.------------------------------
Kókuszreszelék
Kókuszos túrógombóc nem hangzik rosszul, ugye? A kész túrógombócokat hempergesd meg kókuszreszelékben, és már kész is!

------------------------------
Kukoricapehely
Törd össze a kukoricapelyhet, és abba forgasd a túrógombócot.

------------------------------
Zabkorpa
A zabkorpát szintén használhatod prézli helyettesítésére.

------------------------------
Kalács
Nem csak kenyérből, hanem kalácsból is lehet prézlit készíteni, és nagyon jól passzol a túrógombóchoz, mindenképpen próbáld ki!

------------------------------
Készíts "zsemlemorzsát" házilag.
Ha nincs otthon zsemlemorzsa, kenyér valószínűleg van. Darabold fel a kenyeret, tedd a mikróba 1-2 percre. Mire kihűl a kenyér teljesen száraz lesz, már csak fel kell aprítani, vagy le kell reszelni.

Kukorica pehelybe forgatott túró gombóc
Nagyon finom ,gyorsan elkészíthető. Lehet tejfölös öntettel, vaníliás öntettel, karamellás öntettel tálalni.
    50 dkg tehéntúró
    7 ev. k. búzadara
    1 citrom reszelt héja
    1/2 citrom leve
    2 cs. vaníliás cukor
    3 ev. k barna nádcukor
    3 dl tej
    10 dkg kukorica pehely
    Szilva lekvár
    Fahéj
    Barna nádcukor
A tejet felrakjuk melegedni, vaníliás cukor, barna cukor és a citrom reszelt héjával mikor már gyöngyözni kezd a tej beleöntjük a búza darát folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A kukorica pelyhet serpenyőbe öntjük apróra törjük, a túrót hozzáadjuk a grízhez. Krumplinyomó segítségével összedolgozzuk, áttörjük. Vizes kézzel gombócokat formázzunk majd beleforgatjuk a kukoricapehelybe. Szilva lekvárt összekeverjük barna cukorral, fahéjjal és tálaljuk.



Honlapunkat folyamatosan frissítjük.

A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.


Facebookon is minden a falusi turizmusról

www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek

https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala

Nagy Szálláskatalógus a Facén

Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)






Googlekeresés a falutur.hu honlapcsalád oldalain