Csőben főzés, sütés
Csőben sütés = gratinirozás, au gartin
... a régebben használatos kemencékben volt egy kisebb rész, amit csőnek hívtak, és ebben is sütöttek. Másfelől a németek a sütőt rohrnak nevezik, amely szó szerinti fordításban csövet jelent.
... egy tepsibe fektetett étel felső rétegét barnára pirítjuk a sütőben. Más néven gratinírozunk. Ami meg a csőben sütés etimológiai eredetét illeti, gyaníthatóan a mediterrán országokban használt, fedeles cserépedény formájára utal maga a szó.
... a csőben sütés egyszerűen sütőben sütést jelent, ami annak idején azért volt nagy újítás, mert a zárt, körbefalazott, lemezzel borított sütőben már a füst kizárásával tudtak sütni.
Az ilyen eljárással készített ételek esetében biztosra mehetünk, hogy szép, pirosra sült kéreg alatt találjuk a vékonyra szeletelt, rétegekbe halmozott tejszínes krumplit vagy az édesköményt, esetleg valamilyen húsételt. A gratin szó átvitt értelemben a francia társadalom krémjét is jelenti.
A gratin alapanyagai lehetnek zöldségek, húsok vegyesen, amelyeket vagy előkészítünk – főzünk, párolunk, sütünk –, és utána rétegesen lerakva egy sütőtálban krémesen lágy mártással bevonunk, majd sütőbe téve addig sütjük, amíg a tetejük megpirul. A mártás lehet besamel vagy annak sajttal gazdagított változata, a Mornay-mártás, vagy tojássárgájával elkevert tejszín/zsírdús tejföl keveréke. Kerülhet az étel tetejére reszelt sajt is.
A gratin készítésénél ügyeljünk arra, ha előkezeljük az alapanyagokat, akkor ne süssük-főzzük teljesen puhára, mert a sütőben még puhulni fognak. Ha gratin-t készítünk, akkor 3 cm-nél vastagabbra ne nagyon rétegezzünk, mert nem sül át rendesen az étel. Az elkészült ételt legjobb rögtön a sütőből kivéve tálalni, később már kicsit összesik.
Gratinirozás menete
Erre két módszer létezik: egyrészt a még alapvetően nyers vagy részben nyers alapanyagokat sütjük össze úgy, hogy a tetején kialakuljon egy fényes, ropogós réteg, vagy a már megfőtt hozzávalók ízeinek harmonizálására alkalmazzuk a módszert.
Abban az esetben, ha nyers összetevőkkel is dolgozunk, hosszabb ideig kell sütni az ételt, érdemes vigyázni, hogy kellő mennyiségű folyadék lepje el. A kész, már megfőzött alapanyagokból álló étel gratinírozása viszonylag rövid időt vesz igénybe.
Sok esetben valamilyen mártással keverjük össze az alapanyagokat, hogy végezetül ez - s a süléskor kialakuló kéreg - határozza meg az étel karakterét.
A gratinírozáshoz többféle mártást készíthetünk. Leggyakrabban valamilyen tejszínes, tojásos alapú mártást használunk, de elterjedt az étel besamellel vagy Mornay mártással (besamel sajttal dúsítva) való befedése. Szaftosabb alapanyagok esetén azonban néha elegendő egy kevés sajttal vagy zsemlemorzsával megszórni a tálban lévő étel tetejét, és úgy megpirítani egy erre alkalmas sütőben.
Az ily módon sült étel készítését úgy időzítsük, hogy ne kelljen állnia, mielőtt tálaljuk. Ha korábban készül el, akkor összeesik és hajlamos kiszáradni.
Gratinozott ételek
Gratin Dauphinois
-
1 kg nem szétfövő burgonya meghámozva, max. 2 mm vastagra szeletelve,
5 dl zsíros, 30%-os tejszín,
15 dkg vaj (nem margarin!),
2 gerezd fokhagyma összezúzva,
só,
frissen reszelt szerecsendió,
sajt,
sonka
-----------------------
Zöldséges gratin
-
50 dkg karfiol,
50 dkg brokkoli,
fél citrom leve,
só
A mártáshoz:
3 dl tejszín,
2 dl tejföl,
5 dkg vaj,
2 evőkanál liszt,
2 tojássárgája,
csipet szerecsendió,
frissen őrölt fekete bors,
só,
20 dkg reszelt sajt.
-----------------------
Gratinírozott márványsajtos csirkemell
-
40 dkg csirkemellfilé,
20 dkg kelbimbó,
2 evőkanál napraforgóolaj,
3 evőkanál vaj.
A mártáshoz:
50 g vaj,
30 g finomliszt,
250 ml tejszín,
100 ml alaplé,
10 dkg márványsajt,
frissen őrölt fekete bors,
frissen reszelt szerecsendió,
só,
2 friss ágacska zsálya (ha szárított, akkor 3 teáskanál).
Elkészítjük a mártást. Egy kisebb lábasban felmelegítjük a vajat, ráhintjük a lisztet, és amikor kicsit megpirul, felöntjük a tejszínnel és az alaplével. Amikor gyöngyözni kezd, belemorzsoljuk a sajt felét, fűszerezzük. Egy sütőtálat kivajazunk, elrendezzük benne a húst és a kelbimbót, meghintjük zsályával. Beborítjuk a mártással, és rámorzsoljuk a maradék sajtot. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Aki nem szereti a kelbimbót, az készítheti zöldborsóval vagy más, kedvére való zöldséggel is.
---------------------------
Bryndzás brokkoli
-
1 gigantikus brokkoli
4 egész tojás
25 dkg túró
10 dkg bryndza
15 dkg húsos szalonna
só
1-2 teáskanál curry
---------------------------
Csőben sült karfiol és brokkoli paradicsomos mozzarellával
-
30 dkg brokkoli,
30 dkg karfiol,
15 dkg mozzarella,
15 dkg paradicsom,
5-6 gerezd fok hagyma,
só,
citromlé
---------------------------
Sajtos karaj
-
1 kg karaj
20 dkg edami sajt
só
1 tojás
4-5 nagy ek tejföl
olaj
------------------------
Csőben sült csirkefalatok
-
60 dkg csíkozott csirkemell
2,5 dl tej
mustár
egy szál póréhagyma
25 dkg csiperkegomba
2-3 gerezd fokhagyma
fél bögre aszalt sárgabarack
fahéj, mustármag, currypor, liszt
egy citrom leve
10 dkg sajt, margarin
Egy nagyobb evőkanálnyi margarint forrósíts fel, és szórj bele egy-két evőkanál mustármagot, pirítsd addig, amíg szétpattogzik. Ekkor add hozzá a felszeletelt póréhagymát és a gombát. Pirítsd rövid ideig, majd szórd meg a fokhagymával. Egy evőkanál lisztet keverj össze egy-két evőkanál curryporral, egy kiskanál fahéjjal, és öntsd fel 2 dl tejjel. Egy serpenyőben hevíts fel egy nagy evőkanálnyi margarint, és pirítsd meg rajta a húst, keverd hozzá a barackot, a gombás pórét és a currys tejet. Kevergesd besűrűsödésig. Ízesítsd sóval, borssal, kevés citromlével. A zöldséges húst öntsd egy tűzálló tálba, szórd meg reszelt sajttal, és süsd készre kb. 10-15 perc alatt.
---------------------------
Csőben sült burgonyák (burgonya+édesburgonya keverék)
-
2-3 nagyobb burgonya
2-3 édesburgonya
10 dkg reszelt sajt
2,5 dl tejszín
1 ek vaj
szerecsendió
só, bors
---------------------------
Honlapunkat folyamatosan frissítjük.
A kínálatunk folyamatosan bővül, érdemes gyakran visszatérni.
Facebookon is minden a falusi turizmusról
www.facebook.com/falusiturizmus/
Friss hírek, újdonságok, érdekességek
https://www.facebook.com/falutur/
A falutur.hu Facebook oldala
Magyarországi szállások gyűjteménye (magánszállások, panziók, hotelek)