Google translateBanjole, Isztria (Horvátországi tengerpart)
Nyaralás a fürdőtől 200 méterre, mobilházban


Az Isztria-félsziget vagy Isztria (horvátul és szlovénül Istra, olaszul Istria) az Adriai-tenger egyik nagy félszigete, melynek területén jelenleg Szlovénia és Horvátország osztozik. Két földrajzilag elkülöníthető része a tengerpart és Belső-Isztria. Míg keleti partvonala a hegy tengerbe süllyedésével alakult ki, itt találhatók a magasabb hegyvidékek, addig nyugati partját főleg a külső erők alakították.

Horvátországban: Isztria partja a horvát tengerpart legészakibb szakasza, az országban a területe 2820 km^(2), nagyjából háromszög alakú. Savudrija (Salvore), Umag (Umago), Novigrad (Cittanova), Poreč (Parenzo), Vrsar (Orsera), Rovinj (Rovigno), Póla, Medulin, Rabac települések sorakoznak partján.

A szlovén partszakasz 46 km hosszú, melynek kedvelt üdülőhelyei és nagyobb települései Koper (Capodistria), Izola (Isola), Piran (Pirano), Portorož (Portorose).

Forrás: wikipedia.org


Aqua Camp mobilházak Banjoléban.

Banjole kedvelt nyaralóhely a horvátországi Isztriai-sziget délnyugati részén. Mintegy hat kilométerre fekszik Pulától délre. Jellegzetes isztriai település, amely hajdanán halászfalu volt, és az évek során kedvelt üdülőhely lett. Ennek ellenére a legtöbb lakos máig a halászatból él. Pontosan ez adja a hely nyugalmát és a természet közelségét, amely a kis települést különlegessé teszi.

Nyugati fekvése miatt Banjolét az Európából érkező vendégek könnyedén elérhetik. A sokféle lehetőség, a környék szépsége és az emberek közvetlensége is a kicsi, nyugatias hatású hely mellett szól a horvát Adria partján.

Ám Banjole ennél jóval többet kínál. A csodálatosan szép és az évszakoknak megfelelő, élénk színű, buja zöld táj, a kristálytiszta tenger, a virágos mezők sárga színfoltjai, a levendula és a rozmaring illata kikapcsolódásra és pihenésre hívogat. Az öreg fenyők árnyékot adnak, amelyet már a régi rómaiak is élvezhettek, hiszen ebből az időből sok villa és fürdő maradt meg jó állapotban.

Összességében Banjole olyan település, ahová szívesen megy nyaralni az ember, és szívesen vissza is tér, mert pihenést és kikapcsolódást, valamint változatosságot kínál. Biztos, hogy itt sohasem unatkozik az ember.

Banjole egyet jelent a csodálatosan szép, tagolt partvidéki tájjal, a fenyőerdőkkel körülvett strandokkal, a kitűnő konyhával – mindenekelőtt a halételekkel és a tenger gyümölcsivel –, a lélegzetelállító napfelkeltével, amelyet akár halászat közben is megtekinthetünk. A helybéliek, akik ma már szinte kizárólag az idegenforgalomból élnek, meleg vendégszeretettel és kedvességgel fogadják a nyaralókat. Változatos sportolási lehetőségeket is találunk itt, nem beszélve a kulturális és történelmi látnivalókról, amelyek a közeli Pula városával együtt minden történelem iránt érdeklődő számára vonzó célpontot jelentenek.

Banjole a szállástípusok széles választékát kínálja. Leginkább apartmanokat és nyaralókat találhatunk itt, különböző ár- és minőségi kategóriában.

Nem szabad megfeledkeznünk a természetes strandokról, amelyek Banjole környékén mindenhol megtalálhatók. Sok kisebb- nagyobb öböl, kis szigetek, valamint rendkívül tiszta tenger és mély fenyő- és tölgyerdők teszik teljessé a frissítő nyaralást. Banjole ugyanakkor megőrizte eredetiségét, ma is egy kis középkori várost fedezhetünk fel benne, leginkább egy kis, falusi halásztelepülésre hasonlít.

Gasztronómiája is lenyűgöző. A számos szőlőskert arra enged következtetni, hogy Isztriában jó bort készítenek. A tenger gyümölcsei a kiváló, helyben készített olívaolajjal együtt fogyasztva, friss fűszerekkel megszórva az egészséges és nagyon finom földközi-tengeri konyha alapjait jelentik, amely az ínyenceket is lelkessé teszi.

Banjole, habár csak egy kis halásztelepülés, már a bronzkorban is lakott volt. A közvetlen közelben régi, történelem előtti település temetkezőhelyét tárták fel, ezen kívül találtak egy bronztőrt is, amely hadvezérek ismertetőjele. Banjole tehát már akkoriban is nagy jelentőséggel bíró hely lehetett.

A bronzkor után hosszabb római uralom következett, amely óriási előrelépést hozott a civilizációs és kulturális fejlődésben. A mezőgazdaság virágzott, és sok fontos személy telepedett le Banjole környékén. Erre a Paltan-öbölben található római villák maradványaiból lehet következtetni, de a sok római termálfürdőből is, amelyekről Banjole a nevét kapta. A környékén ma is találnak újabb maradványokat a római korból. A Centinera-völgyben egy római település romjait tárták fel, Rupicében az egykori római kőbányák maradványai találhatók, amelyek töredékeket és szarkofágokat, valamint egy meg nem munkált szobrot rejtenek.

A középkorra utaló bizonyítékként említhető, hogy Banjole akkoriban a Pomer nevű községhez tartozott, amelyet II. Konrád császár a pulai püspöknek adományozott. Később ez a Jonatasi, majd pedig a Castropola család birtokába került.

A 15. században, a háborúk és fosztogatások után a lakosság a pestis áldozatává vált. Ennek hatására Banjole vidéke nagymértékben veszített jelentőségéből. 1585-ben a város környéki területet új feudális családok között osztották szét, akik a Pomer nevű községben éltek. Szántóföldeket és legelőket a családok számára Premanturából adományoztak.

A terület később évszázadokon keresztül itáliai uralom alatt élt, ami nem könnyítette meg az itt lakók életét. Az első, majd a második világháború után a terület végül az akkori Jugoszlávia kezébe került, majd 1991-ben a független Horvát Köztársaság részévé vált.

Banjole kis halászfalu, amely ma túlnyomórészt idegenforgalomból él. Ha nevezetességekről beszélünk, akkor mindenekelőtt a Szent Mihály-templomot kell megemlítenünk, amely a hetedik században épült. A templom az oltár részén félkör alakú, amely szélességében megegyezik a templomhajóval. A templom falai falszalaggal voltak ellátva.

Aki többet akar látni a nevezetességekből, az a közeli városban, Pulában jó helyen jár. Pula Isztria legnagyobb városa, és gazdag történelmi örökségre tekinthet vissza. Minden régi, történelmi épület iránt érdeklődőt lelkesít a sokféle látványosság. Pulát okvetlenül érdemes felkeresnünk, ez egy olyan úti cél, amelyet nem szabad elmulasztanunk.

Mindenképp érdemes megtekintenünk a monumentális római amfiteátrumot. Korábban gladiátorok viadala zajlott itt, ma leginkább koncertek megrendezésére használják. A hatalmas színház mintegy 23 000 ember befogadására alkalmas, az ovális alakú építményhez súlyos márványtömböket használtak fel.

A következő látványosság a diadalív, a Porta Herculea. Ez a legősibb építmény Pulában, és a Krisztus előtti első évszázadból származik. A kapuív a középkori város bejáratát is jelzi.

A város dómja a harangtoronnyal a negyedik században épült, az idő folyamán sajnos többször is leégett. Néhány mozaikpadlót tekinthetünk itt meg itt az ötödik századból. A templom falainak maradványait, valamint az oldalhajóban lévő ablakokat a negyedik század elejétől, jellegzetes gótikus formában őrizték meg. 1671 és 1707 között a harangtornyot az amfiteátrumból származó kőtömbökből építették.

A velencei erődöt is érdemes megtekintenünk a Castell-dombon. A Pula hét dombjának egyikén található építményről gyönyörű kilátást nyílik a környékre. Feltételezhető, hogy az illír törzsek első települései is itt lehettek. A 13. századból származó erődítmény sohasem készült el teljesen, amely kilátótoronyból, gátfalakból, négy bástyából, valamint a felvonóhídból áll. Az erőd formája velencei és osztrák jegyeket őriz.

Banjoléban a sporthorgászat nem mindennapi szórakozást ígér. Hosszú kerékpárutak hívogatják a kerékpárosokat és a túrázókat, de vannak olyan helyek is, amelyek a szabad mászást teszik lehetővé, az extrém sportot kedvelők örömére. Ezenkívül búvártúrákat is tehetünk a horvát Adrián, amely látványos víz alatti világával, színes sziklaszirtjeivel minden merülő számára élményt nyújt. Az állandó szél a profi vagy a kezdő szörfösök számára biztosít rendkívül jó feltételeket.

A régió további érdekes kirándulási lehetőségeket is kínál. Rupicében láthatók például az egykori római kőbányák, Centinerában pedig egy római település romjai fedezhetők fel. A Kap Kamenjak natúrpark a háborítatlan tájak szerelmeseit vonzza.

Egyéb sportolási lehetőségek: búvárkodás, kerékpározás, úszás,

Forrás: adrialin.hu

Mobilházak Isztrián

Nyaralás mobilházban, lakósátorban országszerte és külföldön

Foglalható mobilházak Magyarországon: Bükfürdő (Nyugat-Dunántúl), Alsóörs (Balato északi part, Balatonfüred mellett), Siófok (Balaton déli part), Tiszakécske (Alföld, Közép-Tisza vidéke), Vonyarcvashegy (Balaton északi part)

Szállásfoglalás horvátországi mobilházban: Banjole (Isztria), Pula, Rovinj, Klenovica (Dalmácia), Pirovac (Dalmácia)

Szállásfoglalás olaszországi kempingbe telepített szálláshelyen: Grado (Trieszt mellett, mobilházban), Cuglieri (szállás lakósátorban)

Szállásfoglalás ausztriai kempingbe telepített lakósátorban: Kammersberg
A kempingbe telepített mobilházak, vagy lakósátrak pillanatnyi foglaltsága

Banjole

Szálláskód: AH002

Részletek, szállásfoglalás


AQUA mobilház foglalása

Banjole (Medulin) *** Szálláskód: AH002


Szállásfoglalás - KLIKK!

Vissza az ajánlat főoldalához


Az Aqua Camp iroda kétféle, kempingekbe telepített mobilházakban (vagy lakósátrakban) helyezi el a vendégeit. Korábban a SOLE típusú mobilházban volt a szállás, újabban az AQUA mobilházban pihenhetnek a nyaralók. Mindkét típusú mobilházban (ill. a lakósátorban) 6 személy elhelyezésére van lehetőség, ahol létszámtól függetlenül mindig csak egy család (baráti társaság) tartózkodik.

falusi turizmus szállás A Falusi Turizmus Centrum az Aqua Camp partnere


Szállásfoglalás - KLIKK!falusi turizmus szállás FALUSI TURIZMUS CENTRUM
1074 Budapest, Dohány u. 86. Mobil: 0630-6353-186


Tudjon meg többet a Széchenyi Pihenőkártya elfogadásáról!
falutur
  Legyen Ön is partnerünk, Széchenyi Pihenőkártya elfogadó!


szállásadó


Google keresés a falutur.hu honlap család oldalain Google keresés a világhálón
GoogleCopyright (c) Falusi-Tanyai Turizmus Centrum Bt. *** Alapítva: 1995

Cg.01-06-311942 *** Adószám: 28437204-1-42 *** Minden jog fenntartva *** Email: falutur@falutur.hu