Google translateRovinj (Horvátországi tengerpart)
Nyaralás a tengerparton, mobilházban


Az Isztriai félsziget nyugati partján Pula és Koper közt fekvő település. Elérhető az A8-as és A9-es autópályán.

Rovinj egy kiálló szirtfokra épült festői szépségű városka.

Már az időszámítás utáni III.-IV. században ismert volt. A helységet a barbárok támadásai elől idemenekülők alapították. Az 5. században, mint Castrum Rubini nevesítik, mint a Bizánci Birodalom része. A longobárdok uralkodtak itt, majd miután Nagy Károly frank király meghódította királyságukat a Frank Birodalom része lett. 1283-tól Velencei Köztársasághoz került.

A szigetet az alapítás után falövezet és három torony tette védhetővé. A mai főtér helyén pedig csatorna húzódott. A települést azonban mégis többször feldúlták.

A velenceiek védelme idején szerény kis halásztelepülés volt, lakói hajósok, matrózok, nem ritkán kalózok voltak. A rövid időszakot követően a Habsburg Birodalomhoz csatolják.

A XVII. században a dühöngő járványok elől mintegy 3500 menekült költözött Rovinj falainak védelmébe. A túlzsúfolt városka családjai kénytelenek voltak beérni egy-egy szobával, azonban tűzhelyeikhez külön kéményt építettek. Ekkor alakult ki az egymás fölé emelkedő házak kéményerdeje.

Az Osztrák–Magyar Monarchia összeomlásával 1918-ban az Isztriával együtt Olaszországhoz kerül. 1947-ben Jugoszlávia része lett, majd 1991-től az önálló Horvátországé.

1911-ben a népességnek még 97,8%-a olasz anyanyelvű volt, majd az isztriai exodus során 1943-tól több hullámban egészen 1954-ig elüldözték őket. 2001-ben lakóinak már csak 10,81 %-át alkották az olaszok. A településen gyakori a kétnyelvű horvát/olasz hivatalos feliratok alkalmazása.

Rovinj óvárosa a dombtetőről messze tekintő Szent Eufémia-templom köré tömörült. Utcácskái szűk, hegyről le és föl kacskaringózó sikátorokból állnak.

Az óvárosba - az egykori hét városkapu közül - a kikötőből ma 3 kapu; a Vízi-kapu (Vrata Mornarice), az Árkádok alatti kapu (Pod lukovima), valamint a Fal alatti kapu (Pod zidom) vezet.

A mozgalmas kikötőből nyíló tér központjában velencei stílusú óratorony és egy gyermekalakos díszkút található. A tér előtt van a kikötő a mólókkal, ahol veszteglő halászhajók, vitorlásjachtok, motorcsónakok, bárkák megszámlálhatatlan árbocerdeje fogadja az ideérkezőt.

A tér domb felőli oldalán egy velencei jellegű palotában van a városi múzeum. A főtérről a velencei oroszlánnal díszített címeres, diadalívszerű Sv. Kriz-kapun át jutunk az egykori, 1678-ban épült Praetori-palotához, azon túl van a hangulatos Mateotti tér, melynek szép kút van a közepén. E térről nyílik az a 3 szűk utcácska, melyek mindegyike a Szent Eufémia templomhoz vezet. Ez egy egytornyú, háromhajós nagy templom, a városkép meghatározója. Szent Eufémia templom.

A templom névadójának legendája szerint Szent Eufémia az oroszlánok karmai közt lelte volna mártír halálát, azonban csoda történt, a kiéhezett vad oroszlánok kezesen Eufémia lábához feküdtek, akit ezután kerékbe törtek.

A templom 1736-ban barokk stílusban épült, a korábban, (V.-VI. században) itt állt kora keresztény, majd a IX.–X. századi háromhajós kora román kori templom helyén. Tornyát, mely 60 méter magas, a velencei kampanille mintájára 1677-ben építették.

A város 301-ben mártíromságot szenvedett védőszentjének Szent Eufémiának antik szarkofágból megformált kőkoporsóját a templom jobb oldali aszpiskápolnájában őrzik.

A falakat 1800-as években készült freskók borítják, melyek közül az egyik a Velencéből ideúszó kőkoporsó csodálatos ideérkezését, míg egy másik Eufémia történetét jeleníti meg az oroszlánokkal. A templombelsőben XVI.–XVII. századi velencei festők művei találhatók, mint a Krisztus a Gecsemáné kertben, vagy Az utolsó vacsora.
Mobilházak Rovinjban

Nyaralás mobilházban, lakósátorban országszerte és külföldön

Foglalható mobilházak Magyarországon: Bükfürdő (Nyugat-Dunántúl), Alsóörs (Balato északi part, Balatonfüred mellett), Siófok (Balaton déli part), Tiszakécske (Alföld, Közép-Tisza vidéke), Vonyarcvashegy (Balaton északi part)

Szállásfoglalás horvátországi mobilházban: Banjole (Isztria), Pula, Rovinj, Klenovica (Dalmácia), Pirovac (Dalmácia)

Szállásfoglalás olaszországi kempingbe telepített szálláshelyen: Grado (Trieszt mellett, mobilházban), Cuglieri (szállás lakósátorban)

Szállásfoglalás ausztriai kempingbe telepített lakósátorban: Kammersberg
A kempingbe telepített mobilházak, vagy lakósátrak pillanatnyi foglaltsága

Rovinj

Szálláskód: AH001

Részletek, szállásfoglalás


AQUA mobilház foglalása

Rovinj *** Szálláskód: AH001


Az Aqua Camp iroda kétféle, kempingekbe telepített mobilházakban (vagy lakósátrakban) helyezi el a vendégeit. Korábban a SOLE típusú mobilházban volt a szállás, újabban az AQUA mobilházban pihenhetnek a nyaralók. Mindkét típusú mobilházban (ill. a lakósátorban) 6 személy elhelyezésére van lehetőség, ahol létszámtól függetlenül mindig csak egy család (baráti társaság) tartózkodik.

falusi turizmus szállás A Falusi Turizmus Centrum az Aqua Camp partnere


Szállásfoglalás - KLIKK!falusi turizmus szállás FALUSI TURIZMUS CENTRUM
1074 Budapest, Dohány u. 86. Mobil: 0630-6353-186


Tudjon meg többet a Széchenyi Pihenőkártya elfogadásáról!
falutur
  Legyen Ön is partnerünk, Széchenyi Pihenőkártya elfogadó!


szállásadó


Google keresés a falutur.hu honlap család oldalain Google keresés a világhálón
GoogleCopyright (c) Falusi-Tanyai Turizmus Centrum Bt. *** Alapítva: 1995

Cg.01-06-311942 *** Adószám: 28437204-1-42 *** Minden jog fenntartva *** Email: falutur@falutur.hu