Alsóörsi kemping

Alsóörsi Pelso kemping

Veszprém megye

Balatonalmáditól nyugatra, mindenütt közel a tó partjához kanyarog a 71-es műút és a vasút. Köztük és a tó között nádtenger húzódik, a műút fölött pedig szőlővel borított domboldalak, présházak, és egyre nagyobb számban létesülő hétvégi és nyaralóházak láthatók.


A Balaton-vidék egyik legszebb kilátótornya a 293 méter magas Csere-hegyen emelt, kőből épített Csere-hegyi kilátó. (Egykori Horthy majd Szabadság kilátó.) A torony erkélyéről három megye (Veszprém, Fejér, Somogy) földjére nyílik a kilátás. A Királykúti völgy is kedvelt kirándulóhely Alsóörs környékén; a hagyomány szerint Mátyás király is itt vadászott. A Malomvölgyön át az út Alsóörsről Felsőörsre vezet.


Alsóörs a Google térképenKultúra és történelem:Endrődi Sándor emlékműve a róla elnevezett parkban, a műút mellett található.

A református templom a Somlyóhegy oldalában emelkedik. Keletelt, egyhajós templom, nyugati oldalán toronnyal, alatta XIII. századi boltozott kegyúri karzat van. A tornyon résablakok, az előcsarnokban XV. Századi, csúcsíves tagozott bejáratú kapu. 1318-ban már állt, 1788-ban építették át mai formájára.

A török háznak nevezett épület Magyarország legrégibb, gótikus, kisnemesi udvarháza. A XV. Századból származik, oromfala alatt hatalmas pince húzódik, széles félkörívű késő gótikus ajtókövekkel. A ház ajtaja is gótikus, faragott kőkerettel. A ház pitvarból, konyhából, kisebb dongaboltozatos kamrából és egy szobából áll, amelybe szemöldökgyámos ajtó vezet. A szoba mennyezete fából van. A nép a török adószedő házának nevezte, valószínűleg azért, mert kéménye hasonlít a turbános fejhez

Falusi turizmus szálláshelyek - Alsóörs

sample

AM001 Alsóörs

Veszprém megyeSzállásadóknak