Etyek - falusi turizmus

Fejér megye

Etyek (németül: Edeck) nagyközség Fejér megyében, a Bicskei járásban. A település Fejér megye északkeleti peremén, az Etyeki-dombság kezdetén, a Zsámbéki-medence szélén, Bicskétől délkeletre, Budapesttől 26 km-re, 176 méter tengerszint feletti magasságban fekszik. Az Etyek–Budai borvidék Magyarország legfiatalabb borvidéke. A Bicskétől Pákozdig húzódó szőlőültetvény 1990-ben emelkedett borvidéki rangra, 1997-től Etyek-Budai borvidék néven szerepel.

Látnivaló, nevezetesség, kirándulás, program

Borászat

Magyar-kút, Ez a forrás - melynek vízhozama ma is 6-700 liter percenként - táplálja évezredek óta a Nádas tavat, mely egykor valószínűleg Háromrózsáig terjeszkedett. A kút épülete a XIX. század első felében épült klasszicista stílusban. A Magyar-kút adta az ivóvizet az emberek és állatok részére. A legeltetett állatok terelése a Magyar-kúthoz mindennapos tevékenység volt. Az asszonyok előszeretettel mosták itt a ruhákat.

Etyekwood - Andrew G. Vajna producer és Demján Sándor nagyvállalkozó itt építették fel a Korda Filmstúdiókat.

Kálvária-domb, Az etyeki kálvária története talán a templom építése idején, vele egyidőben, vagy nem sokkal később kezdődött. A stációk elhelyezése és rendje a felfelé vezető úton cikk-cakk-vonalban, majd a magaslatokon körben találhatók. A fülkékbe helyezett képek fémlapra (vaslemezre, bádogra) voltak festve. Festőjük ismeretlen. Kálvária képe még romjaiban is nagyszerű látványt mutat a falu közepén.

Római katolikus templom Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelve (Épült: 1814 és 1816 között, neobarokk stílusban, Rieder József tervei alapján.) Református templom az Etyeki Református Egyházközség tulajdonában áll. Késő barokk stílusú, mai formája 1839-es átépítésekor alakult ki.

Boti kápolna: római katolikus templom a szeplőtelen fogantatás tiszteletére szentelve (Eredetileg gótikus stílusban épült, a 15. században.)

Helytörténeti gyűjtemény

Körpince-sor

Köztéri műalkotások: Mária-oszlop; Nepomuki Szent János-szobor; Segítő Szűzanya-szobor; Szent Orbán-szobor; Kitelepítési emlékkő.

Hagyományos építészeti elemeket őrző utcaképek.

Évente megrendezett események:
Föld napja (április utolsó előtti vasárnapján)
Etyeki Pincefesztivál (május végén) (2003-ban jött létre, 2012-ben tartották meg az utolsó pincefesztivált Etyeken, helyette Etyeki Piknik jött létre 2013. január 19-től)
Etyeki Búcsú (július első hétvégéjén, Sarlós Boldogasszony tiszteletére)
Etyeki Kezes-Lábos Gasztronómiai Fesztivál (szeptember végén) (2003-ban jött létre, 2012-ben megszűnt, 2012-ben tartották meg az utolsó gasztronómiai fesztivált Etyeken, helyette Etyeki Piknik jött létre 2013. január 19-től)
Etyeki Piknik (évente négyszer)

Forrás: hu.wikipedia.orgEtyek a Google térképenFalusi turizmus szálláshelyek - Etyek


Sajnos átmenetileg nincs aktív szállásadó partnerünk a településen.
Ha egy másik konkrét települést keres, akkor tájékozódhat falutur.hu Nagy Szálláskatalógusban..
Egyéb igénye szerint a szálláskereséshez használhatja a speciális szálláskeresőt.

A Falusi Turizmus Centrumtól közvetlenül is érdeklődhet.Kérdezzen bátran, mi korrektül válaszolunk!Kiemelt Falusi Turizmus Centrum szállásajánlatok


Googlekeresés a falutur.hu honlapcsalád oldalainSzállásadóknak

A Falusi Turizmus Centrum felhívása: Ha Ön szállásadó (falusi turizmus vendégfogadó), vagy az ismeretségi körében valaki magánszállással, családi panzió üzemeltetésével foglalkozik, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot! Köszönjük!