Fehérvárcsurgó - falusi turizmus

Fejér megye

Fehérvárcsurgó község Fejér megyében, a Móri járásban. A Móri-árok egyik meghatározó települése.


A falu védõszentje Szent Katalin.
A megye északnyugati részén, a 81-es fõút, a Móri-víz és a Gaja-patak mellett található település, regényes, szép vidéken. Bodajk 4 km, Székesfehérvár 13 km, Mór 11 km, Bakonykúti 9 km, Isztimér 8 km távolságra található.


Fehérvárcsurgó és környéke õsidõk óta lakott hely, amit az újkõkori, kora vaskori és a római korból származó leletek sokasága jelez: Gaja-völgyi újkõkori telepek, a Vár-hegyen talált kora vaskori földvár, a falutól északra található kunhalmok, Szilvakút és Azsókút területén talált római téglák és pénzek. Itt találhatók a római Pannonián áthaladó utak csomópontjában álló római település Osones romjai is. A fennmaradt krónikák, Anonymus leírása alapján a környék Árpád vezér törzsének szállásterülete volt.

Nevezetességek

A Károlyi-kastély 1844-ben a régebbi kastélyépület felhasználásával Károlyi György építtette, Heinrich Koch bécsi építész tervei szerint. A munkálatokban a fiatal Ybl Miklós is részt vett. A kastély egyemeletes klasszicista épület, középrizalitos, timpanonnal ellátott. A kastély oldalán emelkedik 30 méter magasságú tornya, négy sarkán 1-1 fióktornyocskával, közöttük balusztráddal. A kastély az építtetõ Károlyi György személye miatt nemzeti kegyhely, hiszen a gróf a reformkor egyik legnagyobb formátumú alakja volt, aki 1825-ben a reformországgyûlésen 40 000 forint felajánlásával egyik alapítója volt a Magyar Tudományos Akadémiának.


A katolikus templom az 1700-1800-as években készült Szent Katalin tiszteletére, majd 1873-ban átépítették. Tornya a homlokzat elõtt emelkedik. A templom szentélye a nyolcszög három oldalával zárul. Hajója síkmennyezetes. A templom nemrég díszkivilágítást kapott, így sötétben is teljes pompájában látható.


A református temploma 1789-ben épült. Tornya homlokzat elõtti, hajója síkmennyezetes, szentélye egyenes záródású.


Az evangélikus templomának alapkövét 1856. szeptember 25-én rakták le.


Nevezetes még a Fehérvárcsurgói-víztározó és a Gajavölgy, valamint a vadaskert, melyet gróf Károlyi Gyula alapított 1888-ban.Látnivalók, programok a falusi turizmusban


Koronázó Bazilika

Székesfehérvár

Bazilika

program 18 km-re

Fejér megye

Mór Lamberg-kastély

Mór

Lamberg-kastély

program 17 km-re

Fejér megye

Károlyi-kastély

Fehérvárcsurgó

Károlyi-kastély

program helyben

Fejér megye

Iszkaszentgyörgy kilató piramita

Iszkaszentgyörgy

kilátó, piramita

program 9 km-re

Fejér megye

Csákberény, Vadászati múzeum

Csákberény

Vadászati múzeum

program 13 km-re

Fejér megye

Bodajk, Kálvária

Bodajk

Kálvária

program 3 km-re

Fejér megyeFehérvárcsurgó a Google térképen"...A község központjában látható a Falukút, amit a régi Fehérvárcsurgóiek Angyalok Kútjának neveztek. A legenda szerint, amikor az angyalok a bucsuszentlászlói templomba vitték a Szűzanya szobrot – melynek a csodálatos gyógyulásokat tulajdonítják – ezen a helyen pihentek meg, s hogy szomjukat oltsák forrást fakasztottak..."


Forrás: Wikipédia

Falusi turizmus szálláshelyek - Fehérvárcsurgó

Fehérvárcsurgó Margaréta Vendégház Falusi turizmus szállás

v0014 Fehérvárcsurgó

Fejér megyeGooglekeresés a falutur.hu honlap család oldalain

Googlekeresés a világhálón


Szállásadóknak