Nógrádszakál - falusi turizmus

Falusi Turizmus Centrum szállásNógrád megye

Nógrádszakál (Azelőtt Szakál.) és környéke ősidők óta lakott hely lehetett, erről tanúskodtak a Darna völgyében az úgynevezett Aranygomb dülőn fellelt őskori őrhalom vagy sírdomb is, majd 1896-ban a vasútépítés alkalmával a község határában talált régi épületek alapfalaira, valamint az itt talált urnák is. A hagyományok szerint egykor a falu sem a mai helyén, hanem az Ipoly Teglen nevű szögében feküdt, ahonnan azonban az Ipoly áradásai következtében mostani védettebb helyére költözött.

Nógrádszakál község Nógrád megyében, a Szécsényi járásban. Magyarország északi részén, a magyar-szlovák határfolyó, az Ipoly mellett található.
A határban levő Kastélyhegyen a hagyomány szerint egykor kolostor is állt; alapzatának maradványai még az 1900-as évek elején is láthatóak voltak.

Egykori kúriák
A községben egykor több kastély, vagy kúria is állt. Közülük a Szent-Ivány család kúriája a 18. század vége felé, a Szerémy családé 1850-ből való. Az egykori Keberich-féle úrilakot Veres Gyula bővítette ki.

Látnivaló, nevezetesség, kirándulás, program

Plébánia temploma - A község előző plebánia temploma már a középkorban fennállt; új temploma 1893-1894-ben épült. Az egyik harang 1523-ból való, mely "Rex Gloriae veni cum pace" írással van ellátva.

E község rétjén emelkedő homokdombokról lövette Ali budai basa 1552-ben a bussai erődöt. Nógrád megyében a határhoz (az Ipolyhoz) közel található a Páris patak völgye. A völgy megközelítése történhet Salgótarján vagy Szécsény felől közúton, vagy Balassagyarmat felől vasúton.

A falu nevezetességei közé tartozik a kálvária is. A falu Litke felőli végén indul fel a hegyre a „keresztút”, melynek utolsó állomásától (Jézust sírba teszik) jó panoráma nyílik az Ipoly völgyére.

Forrás: hu.wikipedia.orgPáris-patak völgye

Nógrádszakáli Palóc Grand CanyonNógrádszakál a Google térképen

Falusi turizmus szálláshelyek - Nógrádszakál


Sajnos átmenetileg nincs aktív szállásadó partnerünk a településen.
Ha egy másik konkrét települést keres, akkor tájékozódhat falutur.hu Nagy Szálláskatalógusban..
Egyéb igénye szerint a szálláskereséshez használhatja a speciális szálláskeresőt.

A Falusi Turizmus Centrumtól közvetlenül is érdeklődhet.Kérdezzen bátran, mi korrektül válaszolunk!Kiemelt Falusi Turizmus Centrum szállásajánlatok


Googlekeresés a falutur.hu honlapcsalád oldalainSzállásadóknak

A Falusi Turizmus Centrum felhívása: Ha Ön szállásadó (falusi turizmus vendégfogadó), vagy az ismeretségi körében valaki magánszállással, családi panzió üzemeltetésével foglalkozik, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot! Köszönjük!