Nógrádszakál - falusi turizmus

Nógrád megye

Nógrádszakál (Azelőtt Szakál.) és környéke ősidők óta lakott hely lehetett, erről tanúskodtak a Darna völgyében az úgynevezett Aranygomb dülőn fellelt őskori őrhalom vagy sírdomb is, majd 1896-ban a vasútépítés alkalmával a község határában talált régi épületek alapfalaira, valamint az itt talált urnák is. A hagyományok szerint egykor a falu sem a mai helyén, hanem az Ipoly Teglen nevű szögében feküdt, ahonnan azonban az Ipoly áradásai következtében mostani védettebb helyére költözött.NevezetességeiPlébánia temploma - A község előző plebánia temploma már a középkorban fennállt; új temploma 1893-1894-ben épült. Az egyik harang 1523-ból való, mely "Rex Gloriae veni cum pace" írással van ellátva.

E község rétjén emelkedő homokdombokról lövette Ali budai basa 1552-ben a bussai erődöt. Nógrád megyében a határhoz (az Ipolyhoz) közel található a Páris patak völgye. A völgy megközelítése történhet Salgótarján vagy Szécsény felől közúton, vagy Balassagyarmat felől vasúton.

A falu nevezetességei közé tartozik a kálvária is. A falu Litke felőli végén indul fel a hegyre a „keresztút”, melynek utolsó állomásától (Jézust sírba teszik) jó panoráma nyílik az Ipoly völgyére.

Forrás: hu.wikipedia.orgNógrádszakáli Palóc Grand CanyonNógrádszakál a Google térképenFalusi turizmus szálláshelyek - Nógrádszakál


Átmenetileg nincs aktív szállásadó partnerünk a településen, javasoljuk, hogy szállás kereséshez használja a falutur.hu lapcsalád Google keresőjét, illetve a Falusi Turizmus Centrumtól is közvetlenül érdeklődhet.Kérdezzen bátran, mi korrektül válaszolunk!


Googlekeresés a falutur.hu honlap család oldalain

Googlekeresés a világhálón


Szállásadóknak

A Falusi Turizmus Centrum felhívása: Ha Ön szállásadó (falusi turizmus vendégfogadó), vagy az ismeretségi körében valaki magánszállással, családi panzió üzemeltetésével foglalkozik, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot! Köszönjük!