Tét (Sokoroalja) - falusi turizmus

Győr-Moson-Sopron megye

...Mi, itt élők a Dunántúl legszebb részének tartjuk a Sokoróalját, hiszen a Bakony kezdete találkozik a Kisalfölddel, a Marcal és a Rába szeli át a síkságot, hogy majd Győrnél összefutva induljanak a Dunával a tengerek felé. Az itt élők mindig szeretettel fogadják a vendégeket és örömmel mutatják meg azokat az emlékeket, amelyek jelzik, hogy ez a táj szinte mindig lakott volt, itt mindig szorgoskodtak, örültek és bánkódtak, termeltek és háborúztak, és ha elűzték is őket, mindig visszatértek.
Térségünkön haladt át a híres Borostyánkő út. Minden településünk rejt valami apró csodát, kikapcsolódási lehetőséget, szórakozást. Rábaszentmiklóson található a kora Árpád-kori körtemplom, szépen felújítva. Árpáson látható az 1251-ben épült román-gótikus stílusú római katolikus templom...
Forrás: www.sokoroalja.hu/z/portal


Tét a Google térképen

Látnivalók

Szentháromság templom (Tét, Fő u. 127.): Késő barokk (1818). Tornya a homlokzatból ugrik előre. Hajója ötboltszakaszos, szentélye félköríves záródású. Berendezése klasszicista oltár. A padok a XIX. század első feléből valók. (Fő u. 127.) Kulcsa a plébánián kapható meg.
Evangélikus templom (Tét, Fő u. 23.): Klasszicizáló, késő barokk (1778), torony nélküli épület. Berendezése: klasszicizáló, késő barokk, a szószékoltár (1780 körüli). Érdekessége, hogy az oltár a megszokottól eltérően nem a bejárattal szemben, hanem a jobb oldalon található. A vörös márvány keresztelőkútja 1868-ból való.
Evangélikus harangtorony (Tét, Fő u. 75. számú ház előtt)
Páduai Szent Antal templom (Tétszentkút): 1726-ban épült barokk stílusban. Átalakítva a XVIII. század végén. Homlokzati toronnyal és félköríves szentéllyel épült, hajója síkmennyezetes. Az oltárok, a szószék és a Pieta-szoborcsoport rokokó alkotások, gazdag szobordíszekkel a XVIII. század első feléből. A képeket Maulbertsch és Dorfmeister festette. A templom mellett a Magyarok Nagyasszonya-szobor. Téttől 3 km-re a 83-as számú út mellett Tétszentkúton. Páduai Szent Antal-kápolna (a temetőben) A kápolnától jobbra az 1849-es csornai csatában hősi halált halt Dzwonkovszky László és Münster Ede magyar honvéd századosok obeliszk síremléke.
Kisfaludy-emlékmű (Tét, Kisfaludy u. 26. számnál): A híres költő és drámaíró Kisfaludy Károly (Tét, 1788. február 5. – Pest, 1830. november 21.) szülőháza helyén áll.
Pokvári Bay-Halászy kastély (Tét, Pokvár puszta): A Poky család Szent István vértanú tiszteletére monostort alapított 1251-ben. A monostor azon a helyen állott, amelyet a hagyomány tévesen a mai napig "Pókvárnak" nevez. A Pokyvár várként nem, csak monostorként létezett. 1869-ben Bayné egy kúriát építtetett, melyet később amikor a nagy kastély felépült, 'Kiskastélynak' neveztek el. Az új kastély 1904-1905 között épült. A II. világháború alatt a kastélyt a tulajdonosok elhagyták, a háborút követően a kastélyba a helybéliek költöztek be, majd az Állami Erdőgazdaság vette birtokba. 1965-től a Honvédelmi Minisztérium használta a kastélyt. A rendszerváltást követően magán kézbe került. Teljesen felújították és jelenleg lovas kastélyszállóként üzemel.
Izraelita temető: A Kisfaludy utcán továbbhaladva Pokvár puszta felé található meg a ma már emlékhelyként szolgáló egykori téti zsidó temető.Falusi turizmus szálláshelyek - Tét


Átmenetileg nincs aktív szállásadó partnerünk a településen, javasoljuk, hogy szállás kereséshez használja a falutur.hu lapcsalád Google keresőjét, illetve a Falusi Turizmus Centrumtól is közvetlenül érdeklődhet.Kérdezzen bátran, mi korrektül válaszolunk!Googlekeresés a falutur.hu honlap család oldalain

Googlekeresés a világhálón


Szállásadóknak

A Falusi Turizmus Centrum felhívása: Ha Ön szállásadó, vagy az ismeretségi körében valaki szállásadással foglalkozik, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot! Köszönjük!