Verőce - falusi turizmus

Pest megye

...Nevének eredetét kétféleképpen magyarázzák: az egyik változat szerint kaput jelent, míg a másik változat szerint nevét a Dunába torkolló Nagy-völgy patak régi elnevezéséről (Verőce-patak) kapta. A szó szláv eredetű és olyan vizet jelent, amelyben sok az örvény...

...Területén az őskorból és a római korból származó leletek kerültek elő. A település szélén, a Dunaparton még ma is állnak egy római őrtorony maradványai, Valentianus császár korából...

Nevezetességei:

Helytörténeti Múzeum - 2014-ben nyílt meg a település 770. évfordulóján. A Verőcei Helytörténeti Kör szervezésében, az Árpád út 21. szám alatt, az Edvi Illés Aladár villában (a Könyvtár épülete) kapott helyet.

A Falumúzeum anyaga a település 19–20. századi hagyományait, használati tárgyait, kultúráját mutatja be, de a település híres szülötteiről, és a hosszabb-rövidebb ideig itt élt híres emberekről, a község régi életéről is találhatók itt leírások, emlékek.

Barokk stílusú katolikus temploma – 1719-ben épült; gróf Althann Károly váci püspök nagyobbíttatta meg 1736-ban.

Emlék kápolna – Az 1739-es nagy pestisjárvány emlékére épült.

Református templom - (1785-ben épült copf stílusban).

Migazzi-kastély – Migazzi Kristóf váci püspök nyaralókastélya (1766–1774), amelyet a váci székesegyház és a váci diadalív építésze, a Bécsből érkezett olasz származású Isidore Canevale tervezett, az épület ma átalakított formában látható. A kastélyt gróf Nádasdy Ferenc 1824-ben megújíttatta és egyes szobákat festőművészekkel festetett ki, a vadaskertet pedig díszkertté alakíttatta át.

Botond vezér – a néphagyomány szerint Magyarországon halt meg, és itt, a Nógrád megyei Verőcén temették el, ott, ahol most a Migazzi-kastély áll.

Gorka Géza Kerámiamúzeum

A település bejáratánál látható az „Életfa”

Római kori hídfőállás, castellum (őrtorony) romja – A római limes magyarországi szakaszai: Verőce

Duna-parti támfal – Ybl Miklós egyedülálló tervei alapján

Rádiómúzeum – a rádiózás kezdetétől a rendszerváltásig gyártott több mint 120 öreg, detektoros és elektroncsöves rádiót, orsós magnetofont, gramofont, lemezjátszót, valamint mérőműszert mutat be, köztük több érdekes, egyedi darabot is. A gyűjtemény Perneky Sándor magángyűjteménye. Jelenleg a helyiség remélt felújításáig nem látogatható.

Forrás: wikipédia


Verőce a Google térképenFalusi turizmus szálláshelyek - Verőce


Átmenetileg nincs aktív szállásadó partnerünk a településen, javasoljuk, hogy szállás kereséshez használja a falutur.hu lapcsalád Google keresőjét, illetve a Falusi Turizmus Centrumtól is közvetlenül érdeklődhet.Kérdezzen bátran, mi korrektül válaszolunk!Googlekeresés a falutur.hu honlap család oldalain

Googlekeresés a világhálón


Szállásadóknak

A Falusi Turizmus Centrum felhívása: Ha Ön szállásadó (falusi turizmus vendégfogadó), vagy az ismeretségi körében valaki magánszállással, családi panzió üzemeltetésével foglalkozik, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot! Köszönjük!