Mátrakeresztes - falusi turizmus

Hegyvidéki szállás a Mátra kapujában. A Pásztóhoz tartozó faluban - ismereteink szerint - 2 falusi vendégfogadó (magánszállás) található.

Nógrád megye

Pásztóhoz tartozó település a várostól 13 km-re keletre, a Mátrába vezető 2408-as közút mellett a hegység lábánál helyezkedik el. 1937 előtti neve: Alsóhuta. A Csörgő-patak és a Kövecses-patak völgyének találkozásában fekszik, innen indulnak turistautak Ágasvár felé. 2005-ben a patakok áradása miatt árvíz mosta el a falu alsó részeit, azóta új, nagyobb áteresztőképességű mederszakasz épült a Csörgő-patak részére.

Mátrakeresztes jellegzetesen hegyvidéki település, erdősült környezettel és kitűnő klímával rendelkezik. A kedvező természeti, táji adottságok mellett figyelemre méltó vonzerőt képez épített környezete, mivel az ófalu történelmi értékű. Hangulatos településszerkezete, továbbá jelentős számú népi építészeti hagyományokat őrző, védendő értéket képviselő épületállománya van. Történetéről jóformán semmit nem lehet tudni, valószínűleg Hasznos település birtokrészeként szerepel az írásos anyagokban.

A Kövecses-patak felduzzasztásával kialakított Hasznosi-tározó, a Zsiló-völgy, a Mátrakeresztesről kiinduló gyalogos ösvények kellemes tájra vezetik a turistákat. Erdői a meleget kedvelő tölgyes, cser, s fentebb pedig gyertyános, bükkös elegyekből állnak. Az ipari üzemek messze vannak, a város levegője tiszta. Termálvize a nyári hónapokban kellemes fürdőzést nyújt.

Látnivaló, nevezetesség, kirándulás, program

A Szent Lőrinc plébániatemplom és az Oskolamester háza
Kolostor: A kialakított romkert a bencés, majd a ciszterci monostor maradványaival elevenen idézi a város múltját...
Csohány Kálmán Galéria
Szent Lőrinc plébániatemplom
Oskolamester háza
Az Oskolamester háza. A műemlékövezetben lévő Oskolamester-házat már 1428-ban említi oklevél. Az "oskolamester ház" a Mátra vidéken szokásos módon, kerek, görgetett patak-kövekből épült. Az egyik szoba alatt gabonatartó vermet építettek ki, melyben a régészek megtalálták egy középkori család minden használati eszközét.
A Pásztói Múzeum
Állandó kiállításai:
Évmilliók üzenete Nógrádban
Fűtől fáig - fényképkiállítás
A ciszterci rend története a középkorban
Pásztói évszázadok – helytörténeti kiállítás a város történetéből
Rajeczky Benjamin emlékszoba
Csohány Kálmán Galéria
Gaál István emlékszoba
Középkori kolostor romjai
Középkori kovácsműhely
Középkori üveghuta
Szőlőkultúra a Mátra alján

Forrás: hu.wikipedia.orgMátrakeresztes a Google térképen

Falusi turizmus szálláshelyek - Mátrakeresztes
Ha egy másik településen érdeklődik szálláslehetőség után, akkor falutur.hu Nagy Szálláskatalógus.
Szálláskereséshez használhatja a speciális szálláskeresőt.

A Falusi Turizmus Centrumtól közvetlenül is érdeklődhet.Kérdezzen bátran, mi korrektül válaszolunk!Kiemelt Falusi Turizmus Centrum szállásajánlatok


Googlekeresés a falutur.hu honlapcsalád oldalainSzállásadóknak

A Falusi Turizmus Centrum felhívása: Ha Ön szállásadó (falusi turizmus vendégfogadó), vagy az ismeretségi körében valaki magánszállással, családi panzió üzemeltetésével foglalkozik, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot! Köszönjük!