Rába-folyó - falusi turizmus
Az Ön szállása is kerüljön a térképre! KLIKK!
Rába-folyó


szállás, üdülés, nyaralás, falusi turizmus

"A Rába Magyarország harmadik legnagyobb folyója, a Duna legjelentősebb magyarországi mellékfolyója. A rómaiak Arrabonak hívták, az osztrákok Raabnak nevezik. Ausztriában, Stájerországban, a Fischbachi-Alpokban, a Hochlantsch délkeleti lejtőjén, 1200 m magasságban, két ágból ered. Ausztriában 95 km-t tesz meg, majd Alsószölnöknél, 288 m tengerszint feletti magasságban eléri a magyar határt és Szentgotthárdnál végleg belép Magyarország területére. Innét keleti-északkeleti irányban folyik tovább, és 188 km megtétele után Győrnél a Mosoni-Dunába ömlik. (A 16. század végéig azonban nem a mai medrében folyt, Nicknél nem kanyarodott Szany felé, hanem Beled, Kapuvár, Osli érintésével a Hanságba vezetett és a mocsáron át ömlött a Mosoni-Dunába.) A viszonylag nagy esésű, szélsőséges vízjárású folyó teljes hossza 283 km[m 1], vízgyűjtő területe 10 113 km2, közepes vízhozama Győrnél 27 m3/sec.

Nem hajózható, de a római korban jelentős szállítási útvonal volt. Ma elsősorban vízienergia- és ivóvízforrásként, valamint mezőgazdasági és turisztikai szempontból jelentős. 1896-ban Ikervárnál a Rábán épült fel Magyarország első, ma is működő vízi erőműve, 2009-ben pedig már az ötödik rábai erőmű, a nicki duzzasztógát mellett épült kenyeri kezdte meg a termelést. A folyó menti települések a Rába-parti kutakból nyerik ivóvizüket és az öntözéses növénytermesztéshez is felhasználják a Rába vizét. Minden nyáron sok fürdőzőt és csónakázni, kajakozni, kenuzni vágyó turistát vonz a folyó annak ellenére, hogy zsilipkamra nélküli duzzasztógátjai a csónakázók dolgát kissé megnehezítik."

Forrás: Wikipédia

Rába mix

Szállások a környéken: www.falutur.hu/bodonhely/
Googlekeresés a falutur.hu honlap család oldalain

Googlekeresés a világhálón


Szállásadóknak

A Falusi Turizmus Centrum felhívása: Ha Ön szállásadó (falusi turizmus vendégfogadó), vagy az ismeretségi körében valaki magánszállással, családi panzió üzemeltetésével foglalkozik, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot! Köszönjük!