Teleki - falusi turizmus

Somogy megye

A Balatontól mintegy 10 km-re található a 214 lelkes kisközség. Balatonöszödtôl érhetô el a legrövidebben. Múltját 1211-tôl ismerjük, akkor a tihanyi apátság szôlôművesei lakták. 1229-ben a székesfehérvári káptalan birtokai között is megtalálható Teleky-ként írva. 1271-ben Szent András tiszteletére emelt egyházát említették. 1945-ig majdnem mindig egyházi birtok volt. A 13. században épített temploma ma is áll. A szentélye románkori, a hajóját a 18. században barokk stílusban átalakították. Érdemes megfigyelni a félköríves szentély diadalívét tartó két oszlopfôt. Az egyiket állati, a másikat növényi motívumok díszítik.


Forrás: www.balaton.hu

Teleki a Google térképenBudapest 130 km, hegyvidék, domboldal, a Kene-patak 1,5 km, a Balaton 7 km.A Wikipédiából: neve a telek főnév –i képzős származéka. A szó régen földművelésre, növénytermesztésre alkalmas területet is jelentett.
Első említése 1211-ből való, amelyben a Tihanyi apátság birtokai közt szerepel, akkori írásmód szerint Villa Theluky. IV. Béla az esztergomi johannitáknak adta, majd a Nyulak-szigetén (Margit-szigeten) élő apácák birtokai közé tartozott. A törökökig ismét a Tihanyi Apátságé. A török időkben a lakosság száma nagyon megfogyatkozott.Műemlék katolikus temploma, amely a temető területén áll, a falu és a térség egyik leghíresebb műemléke, az Árpád-kori templom. A szentély eredeti Román kori, a hajó 18. századi újjáépítés, a sekrestyének csak az alapfalai léteznek.

Falusi turizmus szálláshelyek - Teleki

sample

D49 Teleki

Somogy megyeGooglekeresés a falutur.hu honlap család oldalain

Googlekeresés a világhálón


Szállásadóknak

A Falusi Turizmus Centrum felhívása: Ha Ön szállásadó (falusi turizmus vendégfogadó), vagy az ismeretségi körében valaki magánszállással, családi panzió üzemeltetésével foglalkozik, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot! Köszönjük!